sobota, 2 czerwca 2012

tortillowa pizza?

Tortillowa pizza brzmi jak przymierze meksykańsko-włoskie. Ale pizza to chyba jednak za dużo powiedziane. Niefortunne sformułowanie, ale nie wiem jak można by nazwać takie danie, macie pomysły? :>
Jakoś na początku wspominałam, że lubię eksperymentować w kuchni. Z lepszym, gorszym skutkiem - ale działam spontanicznie. Tym razem nie było inaczej i dodam nieskromnie, że wyszło całkiem nieźle:)
Musiałam zrobić coś na szybko (oj "szybko" ostatnio jest u mnie zdecydowanie za często), najlepiej ekonomicznie - chciałam użyć to co już miałam w kuchni, bez tracenia czasu na dokupowanie składników etc. W końcu musiało być szybko...nie wiem czy dobrze wyjdę na tych domowych fast foodach, ale zacytuję klasyka i powiem "oj tam oj tam". W każdym razie do przyrządzenia tej przekąski/kolacji/etc dodałam wszystko co miałam pod ręką, efekt oceńcie sami :)


Składniki:
2 placki tortilli
dużo żółtego sera 
pomidor
suszona bazylia
kawałek kiełbaski


Przygotowanie:
1. Kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki, smażymy chwilę na patelni z obydwu stron.
2. Kroimy pomidora na plastry, posypujemy go bazylią, i wkładamy do nagrzanego (160st.C) piekarnika na 2-3 min, żeby pomidor trochę zmiękł:)
3. Układamy na placek tortilli żółty ser (u mnie był w plastrach, ale nie wiem czy nie lepszy byłby starty) następnie pomidora i kiełbaskę. Na koniec znów warstwa sera i placek tortilli.
4. Wszystko wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi.


Danie można zjeść samo, lub podawać z surówkami/sałatkami :) Po wyjęciu z piekarnika pokroiłam tortille  w trójkąty - można je swobodnie jeść jak kawałek pizzy, a ser cudownie się ciągnieeeeeeeeee :)


Pozdrawiam Wszystkich czytających te kuchenne wariacje!
K.

2 komentarze:

  1. Brawo za włosko-meksykańską inwencję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja polecam przyjrzeć się ofercie www.infraline.pl - sauny z ich strony internetowej to zdecydowanie najlepsze produkty na rynku. Warto sprawdzić.

    OdpowiedzUsuń