Kalafior – bogactwo witamin
Nie zdajemy sobie sprawy jak wiele
dobrego mieści się w niepozornym kalafiorze.
Ta biała róża jest jednym z
cenniejszych warzyw wzbogacających naszą dietę, w jej skład
wchodzą mikroelementy takie jak :wapń,sód, potas, magnez, żelazo,
cynk, fluor a także
witaminy: C,K, B1 i B6. Oczywiście to wszystko może niewiele mówi i nie każdego przekonuje ale mając możliwość dostarczenia do organizmu niezbędnych elementów, czemu by nie skorzystać?
witaminy: C,K, B1 i B6. Oczywiście to wszystko może niewiele mówi i nie każdego przekonuje ale mając możliwość dostarczenia do organizmu niezbędnych elementów, czemu by nie skorzystać?
Kalafiora możemy przyrządzić na a
wiele sposobów. Możemy jeść go surowego, z zasmażką z bułki
tartej, zapiekanego z serem. Opcji jest dużo. Ja wam przedstawię
opcję light, kalafior gotowany na parze. Gotowanie na parze pozwala
zachować większość składników odżywczych, jest zdrowe
Obieramy kalafiora, dzielimy na
różyczki wkładamy do naczynia do gotowania na parze.
Gotujemy ok.15 min aż kalafior będzie
miękki. Po ugotowaniu można odrobinę posolić.
Jeśli chcemy zjeść kalafiora z zasmażką z bułki tartej przygotowujemy ją w bardzo prosty sposób: na rozgrzaną patelnię dodaj 2 łyżki masła i 2 łyżki bułki
tartej, wszystko zarumień na złoty kolor. Następnie posyp tym
kalafiora:)
Smacznego!
Pozdrawiam,
K!
Pozdrawiam,
K!
Mój kalafior po 15min gotowania na parze wciąż jest twardy :( Kupiłam ostatnio takie sitko do tego przeznaczone. Użyłam go już raz z ziemniakami, którym też wyjątkowo dużo czasu zajęło osiągnięcie wymaganej miękkości. Czy to więc kwestia sprzętu?
OdpowiedzUsuńTo nie sitko to warzywa i ich jakość.
OdpowiedzUsuń