środa, 23 maja 2012

Kalafior na parze!

Kalafior – bogactwo witamin
Nie zdajemy sobie sprawy jak wiele dobrego mieści się w niepozornym kalafiorze.

Ta biała róża jest jednym z cenniejszych warzyw wzbogacających naszą dietę, w jej skład wchodzą mikroelementy takie jak :wapń,sód, potas, magnez, żelazo, cynk, fluor a także
witaminy: C,K, B1 i B6. Oczywiście to wszystko może niewiele mówi i nie każdego przekonuje ale mając możliwość dostarczenia do organizmu niezbędnych elementów, czemu by nie skorzystać?

Kalafiora możemy przyrządzić na a wiele sposobów. Możemy jeść go surowego, z zasmażką z bułki tartej, zapiekanego z serem. Opcji jest dużo. Ja wam przedstawię opcję light, kalafior gotowany na parze. Gotowanie na parze pozwala zachować większość składników odżywczych, jest zdrowe

Obieramy kalafiora, dzielimy na różyczki wkładamy do naczynia do gotowania na parze.
Gotujemy ok.15 min aż kalafior będzie miękki. Po ugotowaniu można odrobinę posolić.



Jeśli chcemy zjeść kalafiora z zasmażką z bułki tartej przygotowujemy ją w bardzo prosty sposób: na rozgrzaną patelnię dodaj 2 łyżki masła i 2 łyżki bułki tartej, wszystko zarumień na złoty kolor. Następnie posyp tym kalafiora:)

Smacznego!
Pozdrawiam,
K!

2 komentarze:

  1. Mój kalafior po 15min gotowania na parze wciąż jest twardy :( Kupiłam ostatnio takie sitko do tego przeznaczone. Użyłam go już raz z ziemniakami, którym też wyjątkowo dużo czasu zajęło osiągnięcie wymaganej miękkości. Czy to więc kwestia sprzętu?

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie sitko to warzywa i ich jakość.

    OdpowiedzUsuń