Większość z nas uwielbia muffiny,
więc podzielę się z wami przepisem na wyjątkowe bananowe
babeczki. Przygotowanie jest proste, trwa ok.50min, w tym czas
pieczenia - ok.20minut.
W
zależności od posiadanych foremek, babeczek może wyjść 12-16
sztuk.
150 g masła/margaryny
200 g cukru (najlepiej cukier puder)
4 jajka
2 (dojrzale) banany
łyżka soku z cytryny
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
+foremki do babeczek (papierowe lub
metalowe wysmarować tłuszczem)
Przygotowanie:
- Podgrzej piekarnik do temp.200°C. Tłuszcz utrzyj z cukrem na lekką i puszystą masę, najlepiej przy pomocy miksera. Dodawaj kolejno jajka, cały czas mieszając.
- Obierz banany i rozgnieć je widelcem, po czym polej sokiem z cytryny.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj ją, wraz z rozgniecionymi bananami, do jajek ubitych z cukrem i masłem.
- Formy do muffinów wypełnij ciastem do 3/4 wysokości.
- Muffiny piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok.20min(sprawdź wykałaczką czy ciasto jest suche w środku jeśli tak to muffiny są gotowe), lekko przestudź je w formie, ostrożnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
gotowe do pieczenia |
gotowe do zjedzenia:) |
bananowe z czekoladą - przed upieczeniem |
Jeśli
chcesz urozmaicić smak muffinek, albo uwielbiasz czekoladę pod
każdą postacią możesz ozdobić wystudzone babeczki polewą
czekoladową, lub przed wstawieniem muffinów do piekarnika posypać
je posiekaną czekoladą. Do ciasta możesz dodać także posiekane
orzeszki ziemne, wtedy muffiny będą niesamowicie chrupiące.
Zachęcam
Was do eksperymentowania w kuchni :)
Pozdrawiam,
K.
ile ich wychodzi?
OdpowiedzUsuń