„Wiosna cieplejszy wieje
wiatr...WIOSNA w koło!”- Skaldowie
nie zapomnij o głodnych wiewiórkach:) |
Mimo,że do kalendarzowej wiosny
jeszcze trochę, w parku już wszystko budzi się do życia.
Cała ta aura sprawiła,że na talerzu
też zrobiło się wiosennie i kolorowo. W dodatku – bardzo zdrowo. Żeby nie tracić za dużo czasu w kuchni, proponuję wam smaczny i
szybki obiad.
Kurczak prowansalski
Będziecie
potrzebować:
dużą pierś z
kurczaka
oliwę z oliwek
2-3 limonki
mieszankę ziół
prowansalskich
sól, pieprz
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik
do temp.180°C.
Pierś pokrój na cienkie paseczki. Kawałki kurczaka odrobinę
posól i popieprz. Następnie skrop je sokiem z limonki i obtocz w
ziołach. Polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz wraz z
przekrojonymi limonkami przez 15-20 min. aż mięso będzie białe w
środku. *Inna wersja –
kurczaka zamarynuj kilka godzin wcześniej w oliwie, ziołach
prowansalskich, miąższu i soku z limonki. :)
po upieczeniu |
dodaj warzywa które lubisz |
Kolorowy MIX – wiosenna surówka
Będziecie
potrzebować:
mix sałat
oliwę z oliwek
pół cytryny
warzywa wedle upodobania: kilka rzodkiewek, 1/4 żółtej papryki,
1/2 świeżego ogórka, czerwoną cebulę, kilka pomidorków
koktajlowych
sól i pieprz do smaku
dodaj oliwę, wymieszaj i ułóż piórka cebuli |
Przygotowanie:
Umyj warzywa, pokrój je w kostkę (pomidorki w połówki lub
ćwiartki,a cebulę w piórka).
Polej sałatę sokiem z cytryny, odrobinę posól i popieprz. Dodaj
warzywa i pomieszaj (cebulę na sam wierzch). Polej odrobiną oliwy z
oliwek.
*Do surówki możesz wykorzystać gotowy sos sałatkowy – do
rozrobienia z oliwą i wodą.
Propozycja
podania:
kurczaka i surówkę podaj z kuskusem.
*Jeśli wolisz możesz kuskus dodać do surówki, wymieszaj go z
warzywami i gotowe:)
białe kulki to kuskus - nakładamy go łyżeczką do lodów lub kawy |
Kuskus produkowany jest z ziaren twardej pszenicy. Błyskawiczna
kasza kuskus,jaka jest dostępna w naszych sklepach, wcześniej jest
gotowana na parze. Dlatego czas jej przyrządzenia w domu jest
znacznie krótszy. Kuskus zalewa się wrzątkiem i odstawia pod
przykryciem na kilka minut. Dobrze przygotowany powinien być sypki i....smaczny:)
Lekko, smacznie, zdrowo i kolorowo – tak powinno być na naszych
talerzach na wiosnę. Prawda? Czas pomyśleć o spacerach na świeżym powietrzu lub/i wersja hard
dla bardziej aktywnych – o bieganiu. Dotleniony organizm lepiej
pracuje, a to co na talerzu mu bardziej smakuje:)
Wiosennie pozdrawiam,
K.
Przepyszne! proste i szybkie;) doskonały obiadek dla dwójki;)
OdpowiedzUsuń