niedziela, 11 marca 2012

Wiosennie na talerzu :)

„Wiosna cieplejszy wieje wiatr...WIOSNA w koło!”- Skaldowie
nie zapomnij o głodnych wiewiórkach:)

Mimo,że do kalendarzowej wiosny jeszcze trochę, w parku już wszystko budzi się do życia.
Cała ta aura sprawiła,że na talerzu też zrobiło się wiosennie i kolorowo. W dodatku – bardzo zdrowo. Żeby nie tracić za dużo czasu w kuchni, proponuję wam smaczny i szybki obiad.




Kurczak prowansalski
Będziecie potrzebować:
dużą pierś z kurczaka
oliwę z oliwek
2-3 limonki
mieszankę ziół prowansalskich
sól, pieprz

Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temp.180°C. Pierś pokrój na cienkie paseczki. Kawałki kurczaka odrobinę posól i popieprz. Następnie skrop je sokiem z limonki i obtocz w ziołach. Polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz wraz z przekrojonymi limonkami przez 15-20 min. aż mięso będzie białe w środku. *Inna wersja – kurczaka zamarynuj kilka godzin wcześniej w oliwie, ziołach prowansalskich, miąższu i soku z limonki. :)

po upieczeniu

dodaj warzywa które lubisz
Kolorowy MIX – wiosenna surówka

Będziecie potrzebować:
mix sałat
oliwę z oliwek
pół cytryny
warzywa wedle upodobania: kilka rzodkiewek, 1/4 żółtej papryki, 1/2 świeżego ogórka, czerwoną cebulę, kilka pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku

dodaj oliwę, wymieszaj i ułóż piórka cebuli

Przygotowanie:


Umyj warzywa, pokrój je w kostkę (pomidorki w połówki lub ćwiartki,a cebulę w piórka).
Polej sałatę sokiem z cytryny, odrobinę posól i popieprz. Dodaj warzywa i pomieszaj (cebulę na sam wierzch). Polej odrobiną oliwy z oliwek.

*Do surówki możesz wykorzystać gotowy sos sałatkowy – do rozrobienia z oliwą i wodą.


Propozycja podania:
 kurczaka i surówkę podaj z kuskusem.
*Jeśli wolisz możesz kuskus dodać do surówki, wymieszaj go z warzywami i gotowe:)

białe kulki to kuskus - nakładamy go łyżeczką do lodów lub kawy
Kuskus produkowany jest z ziaren twardej pszenicy. Błyskawiczna kasza kuskus,jaka jest dostępna w naszych sklepach, wcześniej jest gotowana na parze. Dlatego czas jej przyrządzenia w domu jest znacznie krótszy. Kuskus zalewa się wrzątkiem i odstawia pod przykryciem na kilka minut. Dobrze przygotowany powinien być sypki i....smaczny:) 


Lekko, smacznie, zdrowo i kolorowo – tak powinno być na naszych talerzach na wiosnę. Prawda? Czas pomyśleć o spacerach na świeżym powietrzu lub/i wersja hard dla bardziej aktywnych – o bieganiu. Dotleniony organizm lepiej pracuje, a to co na talerzu mu bardziej smakuje:)

Wiosennie pozdrawiam,
K. 

1 komentarz:

  1. Przepyszne! proste i szybkie;) doskonały obiadek dla dwójki;)

    OdpowiedzUsuń