Wiosna zaskoczyła nas wszystkich już w weekend,ale niestety wieczory dalej pozostają chłodne:(
W związku z tym postanowiłam, że przygotuję coś słodkiego na te zimne chwile. Ciasto, na które zobaczycie przepis niżej wyszło pyszne! Poza tym przygotowanie tego ciasta nie zajmuje aż tak dużo czasu [no może poza kruszeniem herbatników ;) ] Oto i przepis:
SERNIK 'BEZ SERA' ;)
Składniki:
- 3 serki homogenizowane o smaku naturalnym (750 gram)
- serek homogenizowany o smaku waniliowym (250 gram)
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 budynie waniliowe
- cukier waniliowy
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki pokruszonych herbatników
Przygotowanie:
1. Średnią tortownicę smarujemy tłuszczem (np. masłem) i oprószamy bułką tartą;
-rozkładamy na dnie tortownicy pokruszone herbatniki.
ad.1 |
-ubijamy pianę z białek
3. Mieszamy serki waniliowe z naturalnymi;
-dodajemy (sypiąc przez sito) budynie z proszkiem do pieczenia;
-dodajemy ubite żółtka i pianę z białek;
-całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy
4. Wylewamy masę na herbatniki i wstawiamy ciasto do nagrzanego na 160 stopni piekarnika na godzinę
ad.4 przed wstawieniem do piekarnika |
ad.5 gotowe ciasto ;) |
Smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz