sobota, 14 kwietnia 2012

francuskie łódeczki!

Miałam ochotę przyrządzić coś z ciasta francuskiego. Lubię je na słodko i na słono, ale dziś skusiłam się na drugą opcję. Przepis wyszedł sam z głowy, trochę inwencji twórczej no i proszę - obiad gotowy!
Muszę przyznać, że zabawa w szefa kuchni coraz bardziej mi się podoba.
Wymyślanie, eksperymentowanie to jest to! :)
Trzeba zauważyć (i docenić),że pogoda w końcu sprzyja grillowaniu. Ja jeszcze nie zdążyłam wystawić grilla, a wy już rozpoczęliście już BBQ time? :>


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
pół czerwonej papryki (pokrojona w paseczki)
pół cukinii (pokrojona w plasterki)
1 pierś z kurczaka (pokrojona na małe kawałki)
starty ser żółty
odrobina oliwy z oliwek
przyprawa do grilla np. kamis


Przygotowanie:
1. Paprykę, cukinię i kurczaka wymieszać z odrobiną oliwy i przyprawą grillową.
2. Podsmażyć na patelni grillowej.
3. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Na jednym brzegu ułożyć grillowane warzywa i kurczaka.
4. Posypać żółtym serem.
5. Następnie zawijać. Zlepić końce. Można włożyć wykałaczkę dekorując dodatkowo papryką lub cukinią - tak żeby powstały łódeczki:)
6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C, przez 10-15 min:)

przed upieczeniem




Gotowe! Smacznego!
Miłego wieczoru, a także udanych eksperymentów w kuchni,
życzy K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz