Ciasto
cytrynowe - puszyste i kremowe w środku
Dla niektórych z was ciasto cytrynowe
może być nietypowe. Jednak mogę was zapewnić,że ma wyborowy
smak. A jego dodatkową zaletą jest to że zachowuje swą
świeżość przez kilka dni.
Przygotowanie zajmie Ci ok.50min w tym
czas pieczenia wynosi ok.30min.
To czego
będziesz potrzebować:
4 jajka
230 g cukru
cytryna
200 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
do dekoracji - 2 łyżki cukru pudru,
starta skórka z cytryny lub owoce leśne;
do formy* - masło i bułka tarta
*najlepiej okrągła o średnicy
ok.24cm
Przygotowanie:
1. Piekarnik
nastaw na temp.175°C.
W rondelku rozpuść tłuszcz, a następnie pozostaw go do
przestygnięcia.
2. Jajka
ubij z cukrem na lekką, puszystą masę. Zetrzyj skórkę z
cytryny(będzie potrzebna do dekoracji) i wyciśnij z owocu ok.50 ml
soku, dodając go do kogla mogla.
3. Wymieszaj
mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz z masą, dodając na
samym końcu wcześniej roztopiony tłuszcz.
4. Natłuść
i posyp bułką tartą formę, wlej do niej ciasto i piecz na dolnym
poziomie piekarnika przez 25-30min.
w 175°C :) |
Po
wyjęciu ciasto powinno być miękkie, dopiero po ostygnięciu nieco
stwardnieje. Ostudzone cytrynowe ciasto wyjmij z formy, oprósz
cukrem pudrem i finezyjnie udekoruj skórką z cytryny albo owocami
leśnymi.
Aby
ciasto zyskało naprawdę wyjątkowy charakter, udekoruj je
kandyzowaną skórka z cytryny. Możesz ją kupić lub przygotować
samodzielnie. W tym drugim przypadku, czyli DIY(do it yourself)
zagotuj 100ml wody z 200g cukru. Obierz sparzoną cytrynę ze skórki
za pomocą specjalnej obieraczki, włóż skórkę do wody z cukrem i
gotuj przez 10-15min. Przed użyciem dobrze ją odsącz. Enjoy! :)
Ciasto z pewnością oczaruje wszystkich przy świątecznym stole! Alleluja!
gotowe! |
Cytrynowo
pozdrawiam,
K.
pychotka!:D
OdpowiedzUsuńciasto cytrynowe jest świetnym dopełnieniem moich śniadań!:D