czwartek, 5 kwietnia 2012

Puszyste ciasto CYTRYNOWE :)


Ciasto cytrynowe - puszyste i kremowe w środku

Dla niektórych z was ciasto cytrynowe może być nietypowe. Jednak mogę was zapewnić,że ma wyborowy smak. A jego dodatkową zaletą jest to że zachowuje swą świeżość przez kilka dni.
Przygotowanie zajmie Ci ok.50min w tym czas pieczenia wynosi ok.30min.

To czego będziesz potrzebować:
200 g masła/margaryny
4 jajka
230 g cukru
cytryna
200 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
do dekoracji - 2 łyżki cukru pudru, starta skórka z cytryny lub owoce leśne;
do formy* - masło i bułka tarta
*najlepiej okrągła o średnicy ok.24cm

Przygotowanie:
1. Piekarnik nastaw na temp.175°C. W rondelku rozpuść tłuszcz, a następnie pozostaw go do przestygnięcia.

2. Jajka ubij z cukrem na lekką, puszystą masę. Zetrzyj skórkę z cytryny(będzie potrzebna do dekoracji) i wyciśnij z owocu ok.50 ml soku, dodając go do kogla mogla.
3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz z masą, dodając na samym końcu wcześniej roztopiony tłuszcz.
4. Natłuść i posyp bułką tartą formę, wlej do niej ciasto i piecz na dolnym poziomie piekarnika przez 25-30min.

w 175°C :)
Po wyjęciu ciasto powinno być miękkie, dopiero po ostygnięciu nieco stwardnieje. Ostudzone cytrynowe ciasto wyjmij z formy, oprósz cukrem pudrem i finezyjnie udekoruj skórką z cytryny albo owocami leśnymi.

Aby ciasto zyskało naprawdę wyjątkowy charakter, udekoruj je kandyzowaną skórka z cytryny. Możesz ją kupić lub przygotować samodzielnie. W tym drugim przypadku, czyli DIY(do it yourself) zagotuj 100ml wody z 200g cukru. Obierz sparzoną cytrynę ze skórki za pomocą specjalnej obieraczki, włóż skórkę do wody z cukrem i gotuj przez 10-15min. Przed użyciem dobrze ją odsącz. Enjoy! :)

Ciasto z pewnością oczaruje wszystkich przy świątecznym stole! Alleluja!

gotowe!

Cytrynowo pozdrawiam,
K.

1 komentarz:

  1. pychotka!:D
    ciasto cytrynowe jest świetnym dopełnieniem moich śniadań!:D

    OdpowiedzUsuń